VIEHÄTY VANHASTA

Sano ’tahdon’ kartanossa, kierrätä ja kaarra kulkusi keskiaikaiselle tielle. Kohota malja menneisyydelle, hikoile herrasväen tyyliin ja viivähdä ananasten ja orkideoiden tuoksussa. Reitti kuljettaa Huittisista Kokemäelle, Euraan, Raumalle, Eurajoelle ja Nakkilaan.

Istahda ylellisen 1940-luvun valkoisen Jaguarin takapenkille ja anna kissamaisesti kehräävän auton kuljettaa sinut idyllistä koivukujaa pitkin unelmiesi häihin Kivirannan kartanoon. Kartanon päärakennus Huittisissa on yksi Satakunnan vanhimpia ja kauneimpia. Juhli merkkipäiviä 150-vuotiaiden tammien katveessa tai nappaa kuva kuvaa romanttisella lasikuistilla.

Toisen romu on toisen aarre. Loistavalla paikalla valtatien varressa, Huittisissa, Kakkostien Kirppiksellä käy melkoinen vilske ympäri vuoden. Tee löytöjä tai laita itsellesi tarpeettomiksi käyneet tavarat kiertoon. Satakunnan suurin yli 300 myyntipaikan itsepalvelukirppis Tuohitori Kokemäellä on niin ikään todellinen vanhojen tavaroiden ystävän aarreaitta. Täydennä ekologinen ostosretkesi puutarhamarjojen poiminnalla Anttilan tilalla ja yövy rennon mutkattomassa miljöössä Vekaran Maalaiskartanossa.

Euran Kauttuan ruukin historia yltää yli 300 vuoden taakse. Valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin kuuluvalla historiallisella alueella kuljet jo myöhäiskeskiajalla tunnettua Sepäntietä. Poikkea kahville Kyöpeliin tai illasta ruukinkartanossa Kauttuan Klubin salissa. Ota löylyt ja kosketus maailmankuuluun muotoiluun Alvar Aallon suunnitteleman Jokisaunan lauteilla tai ihaile mestarin taidonnäytettä, mäntymetsän ympäröimää Terassitaloa.

Unescon maailmanperintökohdetta Vanhaa Raumaa et voi ohittaa! Ihastele herkullisen koristeellisia puutaloja ja uniikkeja putiikkeja. Kävele Suomen kapeinta katua, Kitukränniä, ja hullaannu taidokkaisiin pitseihin tai hiljenny keskiaikaisessa Pyhän Ristin kirkossa. Kurkista merimiesten ja työläisten elämään Kotimuseo Kirstissä ja löydä varaosia hirsirakennukseesi Korjausrakentamiskeskus Tammelasta.

Vuojoen kartano Eurajoella houkuttaa tapahtumillaan ympäri vuoden. Kuvittele neitojen kahisevat helmat ja kuule herrojen korskeiden ratsujen kavioiden kopse. Astu aateliskartanon saleihin roolioppaan johdolla tai antaudu hemmoteltavaksi Orangerian eksoottiseen tunnelmaan. Ratkaise murhamysteeri ja yövy käsinpainetun tapetin koristamassa Vierastalossa.

Kartanoromantiikka hiipii iholle Nakkilassa Villilän kartanossa. Sauno perinnesaunassa herrasväen tyyliin ja nauti lempeiden löylyjen jälkeen saunamenu Uunon tapaan. Järjestä tyylikkäät juhlat herkkuineen kartanon empiretyylisessä päärakennuksessa tai tee kokouksesta elämys. Maistele viinejä ja juustoja viinituvassa tai virkistäydy Kesäkaffilassa.