Suomen parhaat hiihtokeskukset

Suomessa on yhteensä yli 70 hiihtokeskusta, joiden rinteet ovat lumen peitossa noin 200 päivää vuodesta. Koska Suomessa ei ole lainkaan vuoria, vaan tuntureita ja kukkuloita, on suurin osa rinteistä melko helppoja, eivätkä kovin pitkiä. Näin aloittelijat kuin perheen pienimmätkin voivat päästä laskemaan. Toki myös haastavampia rinteitä on tarjolla intohimoisille harrastajille sekä alan ammattilaisille.  

Laskettelun lisäksi myös murtomaahiihtoon sopivia latuja löytyy parhaiden laskettelukeskujen läheisyydestä yleensä kilometritolkulla.

Mitkä sitten mahtavat olla Suomen parhaita hiihto- ja laskettelukeskuksia? Alle olemme listanneet maan parhaimmiston ja samalla kertoneet syyn niiden kovaan suosioon. 

Ylläs

Ylläs on Lapissa sijaitseva hiihtokeskus ja yksi Suomen parhaimmista, ellei jopa paras. Hiihtokeskus on tunnettu Suomen pisimmistä rinteistään, rinteiden suurista korkeuseroista, sekä niiden lukumäärästä, joka on myös maan suurimpia. 

Rinteiden lisäksi hiihtokeskuksesta lähtee myös Suomen pisin latuverkosto, joka on pituudeltaan 330 kilometriä ja siitä 40 kilometriä on valaistu. Ylläs on siis mainio vaihtoehto niin laskettelijoille kuin murtomaahiihtäjillekin. Ylläsjärvi ja Äkäslompolo ovat Ylläksen kyliä, joista hiihtokeskus koostuu. Ylläsjärvi koetaan usein sopivammaksi laskettelijoille, kun puolestaan Äkäslompolo on mainio murtomaahiihdon harrastajille. 

Hiihtokeskus on keskittynyt nimenomaan suksiaktiviteetteihin ja palveluita sekä viihdettä sieltä löytyy huomattavasti Rukaa ja Leviä vähemmän. Palvelut ovat kohteessa melko hajallaan, joten ajoneuvo on yleensä tarpeen. 

Majoitusvaihtoehtoja Ylläkseltä löytyy useita ja eri mökkien lisäksi voit majoittua esimerkiksi suosituissa Lapland Hotelleissa: Saaga tai Äkäshotelli.  

Ruka

Lapin Kuusamossa sijaitsevan Ruka -hiihtokeskuksen laskettelukausi on Suomen pisin ja kestää lokakuusta jopa toukokuulle saakka. Ruka on arvostettu kohde etenkin after-skitä rakastavien laskijoiden keskuudessa ja sieltä löytyvät niin rinneravintolat, baarit kuin yökerhotkin. 

Mikäli vaeltaminen kiinnostaa, on Ruka aivan Oulangan kansallispuiston läheisyydessä, josta on mahdollisuus lähteä patikoimaan Karhunkierrokselle, joka on Suomen kuuluisin vaellusreitti. Laskemisen ja iltaviihteen lisäksi Ruka tarjoaa myös muita elämyksiä, kuten moottorikelkkasafarin, sekä jääcartingin. 

Kaikki palvelut löytyvät rinteiden juuresta ja majoittumaan Rukalla voi asettua niin mökkeihin, kuin hotellehin. Kohteen suosittu hotelli on Scandic Rukahovi

Levi

Kävijämäärältään suurin ja suosituin hiihtokeskus Suomessa on Levi, joka sijaitsee niin ikään Lapissa. Kohteessa vierailee vuosittain jopa 700 000 matkaajaa ja talvisaikaan sinne löytyy suoria lentoja Keski-Euroopasta saakka. 

Vaikka Levi on kaikista tunnetuin rinteistään ja laskettelusta, löytyy sieltä myös paljon muuta aktiviteettia ja näkemistä. Kaikki palvelut löytyvät lomakeskuksen läheisyydestä ja niin ravintoloita kuin yöelämän vilskettä riittää. Hullu Poro on Levillä sijaitseva legendaarinen biletyspaikka ja hiihtokeskuksen yölelämän sydän. 

Mikäli rientojen sijaan haluat rentoutua, onnistuu se esimerkiksi Levi Hotel Span kylpylässä. Majoittuminen kohteessa hoituu lukuisten hotellien lisäksi mökeissä tai erikoisemmissa lasikattoisissa iglu-pyramideissa.