LÄHDE LUONTOON

Askartele metsässä ja bongaa liro. Laske koskea, pyöräile, melo, metsästä ja seikkaile. Puske päin pärskeitä ja nukahda majakkaan. Reitti kiertää Harjavallasta Huittisiin ja Kokemäelle, edelleen Pomarkkuun, Siikaisiin ja Merikarvialle. Merelle johdatetaan Porissa, Luvialla ja Raumalla.

Vehreä Harjavalta sulkee sisäänsä muinaismeren korkeita rantavalleja ja pirunpeltoja. Ainutlaatuinen luonnonelementti Hiittenharju on syntynyt jääkaudella kapeaan railoon keräytyneestä maa-aineksesta. Reippaile luonto-oppaan kanssa yli 70 metrin korkeuteen kohoavan Hiittenharjun maastossa ja askartele onnenamuletti muistoksi metsäretkestä tai ihmettele Harjavallan Paratiisin luontopolun upeaa kasvi- ja lintumaailmaa.

Huittisissa ja Kokemäellä pääset patikoimaan Puurijärvi-Isosuon kansallispuistoon, lintuparatiisiin Satakunnan kulttuurimaiseman syleilyssä. Näe kevätmuuton aikaan Puurijärvellä satoja laulujoutsenia ja metsähanhia. Ihastele arvokkaita eurooppalaisia lajeja kaulushaikaraa, ruskosuohaukkaa ja luhtahuittia. Lähes luonnontilaisena säilyneeltä Isosuoltataas tapaat niittykirvisiä ja keltavästäräkkejä tai saatat päästä todistamaan kapustarinnan tai kaakkurin pesintää Isosuolla. Entä huomaatko kaikki 38 perhoslajia?

Pomarkku yllättää monipuolisuudellaan. Kulje Suomen kauneimpiin lukeutuvan kirkonkylän kautta Kynäsjoelle ja kalasta taimenia, kirjolohia ja harjuksia. Ota luonto haltuun eräoppaan opastuksella. Kokoa oma jahtiporukka ja koe fasaaninmetsästys seisovalla koiralla. Valmista itse pyydetty riistasaalis nuotiolla tarinoiden ja tunnelmoi savusaunan lempeissä löylyissä.

Laajojen erämaiden, arvokkaiden keidassoiden ja välkehtivien järvien Siikaisissa on helppo aloittaa retkeilyharrastus. Mustasaarenkeidas antaa kulkijalle aavistuksen Haapakeitaan soidensuojelualuekokonaisuuden maiseman ja lajiston ainutlaatuisuudesta. Kulje korpimetsässä kiemurtelevaa Mustasaarenkeitaan luontopolkua pitkin kohti karun kaunista suomaisemaa. Pääset keskelle metsän ja suon värejä, ääniä ja tuoksuja leveää polkusiltaa myöten myös pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

Hyppää fillarin selkään ja kuntoile luonnonkauniiden maisemien ja kulttuuriympäristöjen keskellä merellisen Merikarvian pyöräilyreiteillä. Kokeile koskenlaskua ja rauhallista melontaa Merikarvianjoella tai vietä koko perheen seikkailuviikonloppu jokimaisemassa. Laita jalkaan hyvät kengät ja taivalla kivikkoinen polku upealle Purupakan riippusillalle. Ota luontoon avuksesi hevosvoimia ja räätälöi mieleisesi retkipäivä Viikilän hevostilan väen kanssa.

Satakunnan rannikoilla läikkyvät Suomen puhtaimman merialueen laineet. Selkämerellä sukellat rannikkovesien luontoon ja koet ulkomeren kirkkauden. Käännä keula ulapalle ja navigoi retkisatamiin, kuten luonnoltaan monipuoliseen Iso-Enskeriin, metsäiseen Seliskeriin tai Säpin linturikkaaseen ja historiaa henkivään majakkasaareen. Astu vakaalle maalle ja yövy eksoottisessa Kylmäpihlajan Majakkahotellissa tai Kuuskajaskarin linnakesaaren kasarmituvassa.