HENGITÄ HISTORIAA

Kulje pronssikautisten hautaröykkiöiden lomassa kallioilla ja kapua Linnavuorelle tarkkailemaan tärkeitä kulkureittejä. Valloita Naurava lohikäärme, laita päivä pulkkaan ja yövy sepän mökissä. Reitti kulkee Rauman Lapista Euraan, Köyliöön, Ulvilaan ja edelleen Merikarvialle.

Lapin Sammallahdenmäen hautaröykkiöalueella olet keskellä historiaa ja kulttuuriperintöä. Suomen ensimmäinen Unescon arkeologinen maailmanperintökohde tuo pronssikauden ihmisten elämän henkeäsalpaavan lähelle. Tutustu 3500-2000 vuotta sitten syntyneisiin muinaisjäännöksiin omatoimisesti tai oppaan kanssa. Kurkista pronssikauden elämään kotisohvalta sähköisen opetusmateriaalin avulla. Löydät vastauksen siihen, miksi hautaröykkiöt rakennettiin ja miten hiisien kerrotaan rakentaneen Kirkonlaattian.

Eurassa esihistoria on lähes käsin kosketeltavaa. Kuvittele, kuinka Honkilahden Kolmhaarassa nuori nainen on ihastellut eksoottista meripihkakorua jo kivikaudella. Luistarin kalmisto antaa aavistuksen siitä, miten vaurasta yhteisöelämää rautakaudella vietettiin. Näe viikinkiajan emännän puku Esihistorian opastuskeskus Nauravassa lohikäärmeessä ja eläydy muinaisen Euran elämään kokeilemalla pukukankaan kutomista pystykangaspuilla tai tarttumalla miekkaan.

Kauttuan Linnavuori kohoaa jyrkkäseinämäisenä mäkenä tasaiselta pellolta. Rautakaudella sen laelle sytytettiin merkkituli vaaratilanteissa ja vihollisen uhatessa sille paettiin. Kiipeä Linnavuorelle ja vartioi muinaista Euraa tai heittäydy valloittajan rooliin ja etsi vuorella sijaitseva kätkö.

Legenda kertoo Lallista, 1100-luvulla eläneestä Köyliönkartanon omistajasta, joka perimätiedon mukaan surmasi piispa Henrikin Köyliönjärven jäällä. Tästä tapahtumasta alkaa Suomen kirjoitettu historia. Matkaa Lallin jalanjäljillä suoraan tapahtumien keskipisteeseen Köyliön Kirkkokarin läheisyyteen, jossa surmatyön kerrotaan tapahtuneen.

Köyliön Tuiskulan Torpparimuseossa vanhat rakennukset ja esineet saattelevat sinut torppariperheen arkeen. Tutustu aitoihin esineisiin, kuten päiväpulkkaan eli taksvärkkikapulaan, johon tuttu ”päivä on pulkassa” sanonta viittaa. Yllätä rakkaasi menneen ajan hengessä yhteiset virstanpylväänne yhdistävällä päiväpulkka-korulla.

Ulvilan Leineperin rautaruukissa ahjo hehkuu ja vasarat takovat. Astu Kullaanjoen Katokosken rannalle 1700-luvun loppupuolella rakennetulle ruukkialueelle ja tunne menneisyys ihollasi. Jyvät jauhautuvat yhä myllyssä ja seppien mökkien seinät suojaavat perinteitä jatkavia käsityöläisiä. Haltioidu ruukin teematapahtumista, kuten Tuliruukista, toreista ja teatterista. Opas avaa sinulle ruukin tarinat mehukkaine yksityiskohtineen. Päivän päätteeksi kallista pääsi pehmeälle pielukselle aidossa sepän mökissä.

Seikkaillessasi Satakunnassa menneisyys on läsnä jatkuvasti. Herkistä aistisi ja katso ympärillesi niin näet merkkejä meitä edeltäneistä sukupolvista. Esimerkiksi Merikarvialla Lankosken kylätiellä ja Trolssissa teiden varsilla on yli 200-vuotiaita kiviaitoja ja pellonhaltijakiviä. Kansanperinteessä näiden tontun pellon laitaan kantamien kivipatsaiden uskottiin lisäävän pellon hedelmällisyyttä.