Museot
Nähtävyydet
Esteetön matkailu
Räisälä-keskus ja -museo

Moderni Räisälä-keskus Räisälä-museoineen on valtakunnallisesti merkittävä karjalaisen ja erityisesti räisäläisen kulttuuriperinnön tallentamisen ja esittelyn tukikohta Köyliössä. Sen kokoelmat ovat pääosin karttuneet räisäläisten lahjoituksin, joista merkittävimpiä ovat Niilo Seljannin lahjoittama Räisälän kansanopistoon liittyvä esine-, valokuva- ja arkistoaineisto, ja Heikki Kähärin lahjoittamakirjavalikoima kouluneuvos Matti Kähärin laajasta kirjastosta. Räisälän kansanopiston aineistoa on Räisälä-keskuksen ohella esillä Kokemäellä Teljän Talossa sijaitsevassa kansanopiston perinnehuoneessa.

Räisälä-keskusta ja -museota ylläpitää Räisäläisten Säätiö, joka perustettiin v. 1947 vaalimaan menetetyn kotiseudun perinteitä sekä entisen kotipitäjän asukkaiden ja heidän jälkeläistensä karjalaista yhteishenkeä ja identiteettiä. Osaltaan tätä tehtävää toteuttamaan Säätiö perusti vuonna 2004 Räisälä-museon, joka toimi aluksi Kokemäellä, ja vuodesta 2014 alkaen Köyliössä avatussa Räisälä-keskuksessa.

Museon perusnäyttelyssä esitellään esinein, tekstein ja kuvin Räisälän menneisyyttä esi- historiasta aina Räisälästä luopumiseen saakka sekä myös räisäläisyyden ilmentämistä nyky-Suomessa. Museo kertoo myös sodista ja evakkomatkoista, joille Räisälän väestön oli lähdettävä. Omassa osiossaan esitellään Räisälän kansanopistoa sen persoonallisine perustajineen. Räisälä-keskuksen laaja Karjalankannasta ja Räisälää käsittelevä kirjasto sekä räisäläisyhteisöjen arkistoista koostuva perinnearkisto täydentävät tiedonjanoisten tarpeita, ja suurin osa digitaalisen valokuvaarkiston valokuvista on jokaisen katseltavissa Räisälä-kotisivun kuvagalleriasta (www.raisala.fi/gallery3 ).

Myö toivotettoa siut syvämellisest tervetullieks!

Köyliöntie 2, 27710 Köyliö
+358 44 257 6187
kirsti.makitalo@raisala.fi